Zwangerschap

Een positieve zwangerschapstest: je bent zwanger!
illustratie van de verschillende fases in een zwangerschap

Als je over tijd bent is dat een goed moment om een zwangerschapstest te doen. Ben je zwanger, dan kun je je rond 6 weken zwangerschap aanmelden (dat is 6 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie). Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier of door ons te bellen.

De eerste controle is meestal rond 8 weken, dit is wel afhankelijk van je voorgeschiedenis.

In de zwangerschap zorgen we ervoor dat je alle drie de verloskundigen hebt gezien. Het liefste wisselen we elkaar af, zover dat mogelijk is. Hierdoor tref je als je met ons gaat bevallen geen onbekende aan je bed. Tijdens de zwangerschap zijn wij 24 uur per dag telefonisch bereikbaar.

Controles in de zwangerschap

In de eerste weken van de zwangerschap krijg je een aantal langere controles, deze duren 30-45 minuten.

1e controle:

 • rond 8 weken,
 • kennismaking, noteren van gegevens,
 • echo om te controleren of het hartje klopt (vitaliteitsecho, deze kan als je dat goed vindt ook vaginaal gemaakt worden),
 • informatie over oa voeding en prenatale screening.

Termijnecho en counseling:

 • Rond 10-12 weken,
 • Kindje opmeten om de uitgerekende datum vast te stellen,
 • Indien gewenst zullen we jullie na deze echo meer vertellen over prenatale screening en jullie vragen hierover beantwoorden. Als jullie deze onderzoeken willen vragen we deze direct aan,
 • Na deze afspraak mag je bloed gaan prikken voor controle van je bloedgroep, Hb, glucose, vit D en een aantal infectieziekten.

Intake:

 • Zijn er bijzonderheden qua gezondheid bij jullie, die van eerdere kinderen of familie? Dan bespreken we dit tijdens deze controle,
 • Bespreken van eventuele vorige zwangerschappen en/of bevallingen,
 • Bespreken van jullie eerste wensen rondom de bevalling en het geven van borst- of flesvoeding.

Vanaf de intake kom je iedere vier weken bij ons. Deze reguliere controles duren ongeveer 15 minuten. Aan het einde van de zwangerschap kom je vaker op controle. Tijdens deze controles meten we je bloeddruk, wegen we je en controleren we de groei van het kindje en de hartslag. Deze controles duren ongeveer een kwartier.
In plaats van de controles van een kwartier krijg je bij ons ook de mogelijkheid deel te nemen aan Centering Pregnancy. Deze vorm van zwangerschapsbegeleiding bestaat uit 9 controles van 2 uur tijdens de zwangerschap, en 1 controle na de bevalling. Naast dat je bloeddruk wordt gemeten en we de hartslag en groei van de baby controleren, is er tijdens deze 2 uur ruimte om met andere zwangeren over verschillende onderwerpen te praten. Je krijgt meer informatie over Centering Pregancy tijdens de eerste keer dat je bij ons op controle komt.

Mocht tijdens een van de afspraken blijken dat het veiliger is om de zwangerschapscontroles bij de gynaecoloog te krijgen, dan verwijzen we je door. Op verzoek is het altijd mogelijk om hiernaast ook nog bij ons zorg te krijgen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan Centering Pregnancy.
Ook buiten de controles om zijn we voor je bereikbaar. Heb je vragen, wil je iets bespreken of gaat er iets niet goed, dan kun je ons altijd bereiken op 06 47 077 500.


sunmoonchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram