Welke echo's zijn er

Tijdens iedere zwangerschap kunnen er echo's worden gemaakt. Een aantal van deze echo's maken wij zelf. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende echo's, en de plaats waar deze worden uitgevoerd.

Vitaliteitsecho

Bij de eerste controle op de praktijk maken we een echo om te kijken of we een hartje zien kloppen en de baby zich op de juiste plaats bevindt. Ook meten we het kindje op; maar we bepalen nog geen uitgerekende datum. Omdat de baby bij de eerste controle nog vrij klein is kunnen we dan nog niet met zekerheid zeggen hoe ver je precies zwanger bent. Kom voor deze echo met een volle blaas. Het kan soms nodig zijn om deze echo vaginaal te maken.

Termijnecho

Aan het begin van de zwangerschap, tussen 10 en 13 weken, maken we de termijnecho. Bij deze echo meten we het kindje op van hoofd tot stuit. Deze grootte staat in verband met de zwangerschapsduur. Na deze echo kunnen we je uitgerekende datum vaststellen. Om alles goed te kunnen bekijken is het bij de termijnecho belangrijk om te zorgen voor een volle blaas. De uitgerekende datum is bereikt als je 40 weken zwanger bent. Deze datum is echter geen exact gegeven; slechts 4% van de baby’s komt op die dag. De meeste bevallingen vinden plaats tussen 37 en 42 weken zwangerschap.

Dertien en twintig weken echo

De dertien en twintig weken echo worden niet op de praktijk gemaakt. Voor deze echo's verwijzen we je naar het ziekenhuis in Hardenberg of SEE in Emmen.

Groeiecho

In onze regio zijn met de gynaecologen en verloskundigen afspraken gemaakt over de indicaties voor een groeiecho. Is er bij jou sprake van een dergelijke indicatie dan geven wij dat aan tijdens het spreekuur. De meeste groeiecho’s vinden plaats tussen 30 en 36 weken zwangerschap.

Liggingsecho

Wij maken bij alle zwangeren tussen de 35 en 37 weken een echo om te kijken of de baby met het hoofdje naar beneden ligt.

Pretecho

Bij een echo is het leuk om even naar jullie baby te kunnen kijken. Als praktijk zijn wij van mening dat een echo medische noodzaak moet hebben, wij maken daarom zelf geen pretecho’s. Wil je graag toch een extra moment om naar je kindje te kijken? In de regio zijn er meerdere opties, onder andere bij B-Flow in Gramsbergen.


sunmoonchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram